scoalamilisauti@yahoo.com

Programul național BIBLIA CĂLĂTOARE

Programul național BIBLIA CĂLĂTOARE

CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PRIN OCHI DE COPIL

Programul național de exercițiu catehetic și scriere reflexivă BIBLIA CĂLĂTOARE, program complementar, educațional–catehetic, în cadrul parteneriatului Școală-Biserică, a poposit la școala noastră în debutul lunii decembrie, iar astăzi, 10 ianuarie, ne bucurăm de minunatul rezultat: interpretări biblice ale copiilor redactate cu migală, cu slove prețioase, asemenea unui dar oferit lui Dumnezeu, unele ilustrate cu simboluri din fragmentele alese și tălmăcite cu tihnă, pe o coală de 26,10 metri.

Programul național de exercițiu catehetic și scriere reflexivă BIBLIA CĂLĂTOARE a fost inițiat de către Inspectoratul Școlar Județean Suceava, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Doamna inspector Daniela Ceredeev este, cu siguranță, inima acestui proiect și dorim să-i mulțumim pentru oportunitatea oferită. Am fost provocați cu toții de ideea unei scrisori-fluviu, metodă prin care am reușit să experiem iarăși atât bucuria, cât și plăcerea de a lucra împreună, în unitate, creând un ,,produs” de care suntem mândri.

150 de copii mai mici și mai mari (8-15 ani) au fost părtași la proiectul nostru denumit Cuvântul lui Dumnezeu prin ochi de copil, activitățile fiind sub atenta coordonare a prof. pr. Platon Adrian-Ioan, prof. pt. înv. primar Poleac Rodica și prof. de limba și literatura română Marciuc Adriana. În ajutorul nostru au venit pr. Paroh Lupașean-Barfă Bogdan și prof. de limba și literatura română, pensionar, Cîrmaci Gheorghe, astfel că am reușit coagularea unei echipe multidisciplinare ce a îndrumat elevii spre: lectura unor fragmente biblice, ilustrarea unor scene din Sfânta Scriptură, deslușirea unor secvențe prin discuții pe marginea semnificației textului, asocierea unor învățături cu experiențele cotidiene, culegerea valorilor morale din istorisirile Bibliei.

Activitățile s-au desfășurat atât la școală, cât și la biserică, pe parcursul unei luni, organizându-se 6 întâlniri. În cadrul primei activități, la Biserica ,,Nașterea Maicii Domnului” din Milișăuți, părintele Platon a prezentat proiectul (obiectivele, modul de desfășurare), apoi a realizat o introducere despre semnificația Bibliei în viața creștinilor, folosind materiale audio-vizuale. S-au făcut referiri la diferite ediții ale Sfintei Scripturi: prima ediție a Bibliei (1455), Johannes Gutenberg, Noul Testament de la Bălgrad (1648), Biblia de la București (Șerban Cantacuzino, 1866), Biblia Omagială 100 de ani de la Marea Unire și Biblia Jubiliară Bartolomeu Anania, copiii putând chiar răsfoi câteva dintre acestea.

Cu siguranță interesul elevilor pentru lectura biblică a crescut datorită participării la acest program. În plus, și noi, adulții, ne bucurăm că reușim să împlinim misiunea de buni creștini, aducând copiii mai aproape de Hristos, în Sfânta Biserică. Așa cum Mântuitorul a spus mamelor ,,Lăsați copiii să vină la mine” (Luca 18,16), considerăm că este de datoria oricărui părinte sau îndrumător să-i călăuzească pe copii către Hristos, spre biserică, acolo unde intră în contact cu Sfintele Taine, unde învață să-L iubească pe Dumnezeu și să urmeze învățăturile Sale regăsite în Sfânta Scriptură.

                                                                                     Au consemnat coordonatorii proiectului